|
diskuzní fórum
mojehobby.cz
Re: Teorie ohledně přepákování bezpádla Rici (30.07.2010 12:15:01): se vyšší rychlost serva vytratí, právě tím prodloužením grypů V ideálním případě max. výchylka gripu listu měla korespondovat s max. výchylkou dráhy serva. Pak má FLB elektronika dost prostoru na jemné korekce. Zbytek ( rychlost a síla ) je dám servem. Přepákováním se dá něco málo dohnat, ale na úkor něčeho jiného. Pokud potřebuješ větší rychlost a nebo sílu a přepákování máš správné, pořiď jiná serva.
Teorie ohledně přepákování bezpádla Mám dotaz ohledně přepákování u bezpádla. Když prodloužím délku páček serv, tak tím vlastně zvýším rychlost a zároveň vlastně „přiostřím“ cykliku, protože zároveň zkrátím dráhu po které se páka serva pohybuje. – je to tak? Co by se ale stalo, kdybych zároveň prodloužil grip, tím myslím vzdálenost očká táhla u gripu listu vrtule, aby se servo mohlo pohybovat po delší dráze. Dosáhnu tím vůbec něčeho nebo se vyšší rychlost serva vytratí, právě tím prodloužením grypů nebo získám skutečně vyšší rychlost nebo alespoň serva nebudou muset vyvíjet takovou sílu.? Snad pochopíte o co mi jde. Díky.
Re: Soutěž skoro-maket PetrPowder (29.07.2010 21:59:29): Ano přesně....... mě se tenhle nápad strašně líbí...
A byl bych moc rád kdyby se ho povedlo zrealizovat a pokud by Sobínka byla k dispozici - víc perfektní by to snad ani být nemohlo...
Samozřejmě pokud bych vůči tomu mohl přiložit nějakým způsobem ruku ........
Mě právě mrzí že v dnešní době jsou tyhle maketářské a polomaketářské akce ve stínu těch 3D neřestí kerejch je všade jak poměrně dost
Vím že maketa nebo polomaketa je o tom tomu pustit spustu času a peněz(bohužel) ale co dnes ne ...???
Re: 600 E-heli hmotnosti RadovanH (29.07.2010 17:10:45): and all: Díky
Re: Soutěž skoro-maket jaba (29.07.2010 21:50:56): Já pochopil tvá pravidla a líbí se mi a pokud máš zájem, Sobínka Vás ráda pohostí
Re: Soutěž skoro-maket 1ondra9 (29.07.2010 21:17:57): Mě by jen mrzelo kdyby si někdo tu práci s uspořádáním dal a účast byla podobná té na Sobínce když se konal Pražský Vrtulník Ještě bych se vrátil k této větě. Jak už jsem psal, rádi soutěž zopakujeme. A budeme ji rádi opakovat tak dlouho, dokud se nepovede přesvědčit dostatek pilotů, že se té soutěže nemusí bát. Je to jen na Vás, pilotech RC vrtulníků, kteří se rozhodli své stroje obléknout do slušivých kabátů skutečných strojů. Je vás spousta tak proč se nesejít a nezalétat
Re: Soutěž skoro-maket jaba (29.07.2010 15:28:42): bomba Jeníku. Super nápad a konečně se začne něco dít. Pokud máš zájem, tak budu rád a nápomocen, když se "halovka" uskuteční na Krtkování v Radonicích před vánocema.
Re: Soutěž skoro-maket PetrPowder (29.07.2010 20:47:53): Ono to není jen o tom. Já hlavní problém vidím v tom, že na MAKETY ala Sobínka MUSÍŠ mít plánky, podklady, strhnou ti body za špatně umístěnej nápis a to, že se ti do kabiny nevešel panáček. Proto navrhuju taková "malá domácí pravidla", kde nikomu nebude vadit logo šikmookého výrobce přes celý bok, nebo to, že zbraně vlastně na originálu nikdy nebyly ... jenže majiteli se to líbí
Nicméně ... jestli bude tvoje Sobínka svolná s pořádáním této rozvolněné kategorie, rád to budu směřovat k vám.
Re: Soutěž skoro-maket 1ondra9 (29.07.2010 21:17:57): Pravda je, že mě trochu mrzela ta ohromující účast pilotů a jejich strojů na Pražském vrtulníku, ale nelituji, že jsme soutěž pořádali a rádi ji za rok zopakujeme. A doufám, že účast už bude větší. Stále ale myslím, že účast takových strojů na soutěži polomaket má své místo. Pravidla hodnocení musí být nastaveny tak, aby řada detailů na takové maketě nemohla razantně ovlivnit hodnocení stroje. Musí více rozhodovat letová složka a ta by měla být rozdělena na část povinných prvků a volné části, kde má pilot předvést let co nejvíce odpovídající skutečnému chování předlohy. Pak se mohou smazat rozdíly v detailnosti zpracování strojů. To považuji za rozumější cestu, než omezovat někoho na účasti
Re: Soutěž skoro-maket PetrPowder (29.07.2010 20:47:53): Promiň Petře ale asi si nerozumíme - a já na to napsal drobet nešťastně
Přesně ...... na Pražský Vrtulník tak drobet narážím Jde mi jen o to aby ta "vyvoňená turbína" nezastínila dobře maketově létajícího MT převlíknutýho do tohodle http://www.heliservis.eu/shop/e/484/t/3876-R_3876-r01.jpg o nic jinýho mi nejde ........ to že tam bude nějaká turbína samozřejmě jen a jen dobře (tady je ta chyba kerou jsem prve učinil - máš pravdu Petře )
Mě by jen mrzelo kdyby si někdo tu práci s uspořádáním dal a účast byla podobná té na Sobínce když se konal Pražský Vrtulník
Re: Soutěž skoro-maket 1ondra9 (29.07.2010 20:19:15): Přesně díky tomuto smýšlení nejezdí piloti na současné soutěže maket. Třeba takový "Pražský vrtulník", který se letos pořádal u nás na Sobínce je soutěží, kde mohou klidně létat i polomakety. Sice nenasbírají tolik bodů ve statice, ale zase mohou dohnat body v letové části. Jenže díky všeobecnému povědomí, že polomaketa nemá na soutěži maket co dělat, je na soutěži trapně málo pilotů. Přitom velká část vrtulníků vydávaná svými majiteli za polomakety jsou kvalitnější "makety", než ty, které můžeme vidět nejen u nás, ale i v zahraničí na soutěžích. Co tím chci říci? To co je pro někoho maketa, může pro druhého být polomaketa a obráceně. Proč tedy vylučovat kohokoliv ze soutěže? Proč někomu něco zakazovat místo toho, aby jsme si vážili každého pilota, který chce na soutěž přijet?
Re: Soutěž skoro-maket 1ondra9 (29.07.2010 20:19:15): Přidám jeden zajímavý odkaz na dle mého názoru povedené kapotáže. Pro vetšinu asi známý ale i tak tedy .... http://www.scaleflying.com/450-Size_c_33.html ten 500 Apache je nadherný http://www.scaleflying.com/IAF-Israeli-Desert-AH-64-Apache-Fiberglass-Fuselage--40500-Size ... chybi jen kamuflage
Re: Soutěž skoro-maket RadovanH (29.07.2010 19:48:34): ale j..... to je samozřemí že na tý 450 potažmo 500 nepůjdou udělat některý detaily ...... já to psal proto že to má být setkání a společné polétání polomaket..... opravdové vymazlené spalovací nebo turbínové makety kde je detajlů dle vzoru ku libosti majitele tam nemaj co dělat.. .... určitě přiject s ní člověk může ale at se nezůčasňuje "soutěže"
Re: Soutěž skoro-maket 1ondra9 (29.07.2010 19:29:00): Ona 450 nemusí být ušmudlaná
Jen prostě měřítko ti neumožní udělat detaily a třeba interier už vůbec ne. Třeba nejmenší samolepící nýty po přelakování vypadají jako kotel parní lokomotivy a tak jsem se na ně taky vyprdnul.
Re: Soutěž skoro-maket jaba (29.07.2010 18:55:21): Promiňte že se do toho pletu...... "...... Jinak k turbíně ... jestli se někde ukáže vymazlená dvoumetrová turbína, tak vyhraje zcela zaslouženě a doufám, že majiteli to budou všichni přát..." Pardon ale doufám že zrovna ta dvoumetrová turbína NEVYHRAJE - ta nemá co dělat na soutěži SKORO-MAKET
Myslím že tohle je právě ten důvod přoč majitelé těch "ušmudlaných" polomaket alá 450tek nikde neukážou ....
Jinak samozřejmě se rád přijedu podívat i kdyby to bylo na druhym konci republiky...... a považuji toto za velice DOBRÝ NÁPAD
Re: Soutěž skoro-maket jaba (29.07.2010 18:55:21): Právě těch 450 je docela dost. Hodně kapot je dostupnejch, dá se to pořídit za přijatelný peníze a při troše práce s dodělávkama to i vypadá obstojně. Hlavně si stím člověk zalítá a nemusí se bát jako s full maketou za 100 k a x 1000 hodin práce že s tím sekne a pak dostane infarkt. Mě zrovna tahle třída nadchla a mám už tři kousky a nově dostal Notar i 5-ti listou hlavu. Zbejvá jen nastavit mini v-bar a zalítnout.
Re: Soutěž skoro-maket RadovanH (29.07.2010 17:23:01): Berme to zatím jako ideovou diskuzi. Možná .... Tímto prosím ADMINA, aby udělal anketu, kdo by si přišel podle mých pravidel zablbnout. Jinak k turbíně ... jestli se někde ukáže vymazlená dvoumetrová turbína, tak vyhraje zcela zaslouženě a doufám, že majiteli to budou všichni přát
Stejně si ale myslím, že většina budou právě oblečené 450. A právě proto to zamýšlím .... aby i ti s potácejícíma se skoromaketama měli možnost se setkat a trochu se předvést. Pokud se to chytne, jistě to můžeme nasypat i jako doprovod Krtkování a Jihlavy, Jičína a podobně. Je to jen a jen na nás.
Re: Soutěž skoro-maket jaba (29.07.2010 15:28:42): Dobrej nápad. Rád se přidám. Kdy a kde?
Akorát rozdíl ve velikosti přece jen trochu bude. Pokud například bude fučet tak s maketovou 50 jet vypadá jako let skutečného vrtulníku, kdežto chudinka maketa velikosti 450 zápasí o život. Stálo by zato takovou soutěž i pro prcky např. při zimních halových setkáních.
Re: 600 E-heli hmotnosti Hurvinek (28.07.2010 22:26:05): Prázdný Logo 600 v-bar s kabinou tuším 1400 g. Je to už dýl co jsem to vážil. Mám dojem že to bylo bez ničeho, možná to bylo s vrtulkovejma listama.
Re: Soutěž skoro-maket jaba (29.07.2010 15:28:42): Zajímavé..... pěkně jsi to navrhnul. V pravidlech bych nic neměnil... zní rozumě. Rád podpořím účastí.
Soutěž skoro-maket Pánové .... maketové soutěže nám skomírají na úbytě, Co vím, tak letos byli 4 účastníci. Ale majitelů oblečených mašin, které se podobají velkému vzoru je mnohem víc. Proto jsem pojal myšlenku uspořádat "soutěž" těchto napodobenin. Aby to nebylo jen takové plácnutí, připravil jsem i návrh pravidel. Prosím, zkuste se k tomu vyjádřit: - šli byste se takhle někam ukázat? - jsou pravidla OK, nebo je potřeba něco měnit? Pokud najdu přiměřenou odezvu, slibuju další kroky, jako nalezení místa, termínu, pokus o sponzoring atd ... prostě to zorganizuju
MODEL • Soutěže se může zúčastnit každý s letuschopným modelem vrtulníku, který vzhledově evokuje podobnost s existujícím „dospělým“ provozovaným (i v minulosti) typem. • Měřítko není podstatné. • Bylo by dobré mít po ruce obrázek vzoru. Nepotřebujeme detailní výkresy, jen něco, čeho se chytit. U notorický známých typů se objedeme i bez obrázku, exoty je dobré mít alespoň na fotce stažené z internetu. • Barevné provedení je libovolné, shoda s originálem není podmínkou hodnocení. Jediné, co nechceme, jsou airbrushové úlety. Nechť model prostě vypadá jako zmenšenina „možné“ předlohy (byť barevně nepodložené). • Nevyžadujeme maketové detaily, jak moc si majitel mašinu vyparádí, je jen jeho věc. • Počet vrtulníků na jednu osobu není omezen, hodnotí se model, nikoliv majitel. AKCE • Hodnotí se statické představení a letová ukázka, každé zvlášť. • Hodnotí se účastníci vzájemně mezi sebou takto: o Na každou část (výstavka a let) má každý k dispozici 100+100 bodů o Body rozdělí mezi modely ostatních dle svého uvážení o Svému modelu nikdo body přidělit nesmí • Hodnotí každý podle svých kritérií • Hodnocení statické části by se mělo věnovat vzhledu a provedení modelu, nic není předepsáno, nicméně uvádíme alespoň základní vodítka o Podobnost vzoru o Celkový vzhledový dojem o Péče věnovaná detailům o Vložené úsilí autora o Fórky a zajímavosti o … cokoliv jiného, co zaujme • Hodnocení letové ukázky by mělo hodnotit „umělecký dojem“ z maketového letu o Hrajeme si na napodobování velkých vzorů o Let by měl připomínat skutečný vrtulník o Jaké figury a letové obraty pilot předvede je na jeho uvážení o Let trvá více jak 3 méně než 5 minut o Po třech minutách organizátor vyzve pilota k přistání, ale dokončení zahájené předváděcí akce je povoleno o Akrobacie sice není zakázaná, ale který dospělý vzor skutečně akrobatí? o Bude-li součástí letové ukázky havárie, bude jistě její provedení vzato do úvahy a hodnoceno
• Hodnotící by měl potlačit efekt ohromení velikostí – velký model vždy vypadá a létá lépe. Tím neříkáme, že největší model nemůže dostat nejvíce bodů. Jen žádáme hodnotitele, aby pokud možno potlačili tento „psychologický“ efekt. • Sčítači (dobrovolníci z řad účastníků budou vítáni) sečtou body přidělené všemi každému modelu • Vítězí model, který dostal celkově nejvíc bodů • Vyhlašuje se natřikrát – statika, let a součet. PRAVIDLA A OMEZENÍ • Je zakázána týmová režie (já dám body kámošovi, on zas mně). Ředitel soutěže nebo ščítači bodů si toho jistě všimnou a přidělené body škrtnou. • Pokud někdo neumí sčítat do sta a přidělí celkově jiný počet bodů, bude vyzván k nápravě. • Kverulanty a vykuky, kteří si nepřišli kamarádsky hrát, ale za každou cenu zvítězit (třeba i podvodem, nebo zneužitím systému hodnocení) ze soutěže vyloučíme.
Re: Jak měřit úhly na bezpádlu? boZZda (29.07.2010 09:44:46): me se osvedcilo nasledujici - na listy nasadit merky padel, z kusu papiru vystrihnout trojuhelnik s dvojnasobkem uhlu - napr pro 12stupnu bude uhel 24. Takto si udelat par kusu pro potrebne uhly (10, 11, 12, atd) a pohledem z boku na merky a prilozenim prislusneho trojuhelniku zmerim uhel kolektivu i cykliky. Bez problemu lze dosahnout presnost 0,5stupne, mozna i vic. Jediny problem jsem mel s listy Champion, ktere jsou tak tluste, ze se na ne merka nevesla
Re: 3D master 2010 Pavel Kefurt timo (28.07.2010 14:53:27): Luxus!!
Jak měřit úhly na bezpádlu? Tohle se mi osvědčilo. Prostě se to dá na grip a měří to. Není to sice na 0.1°, ale bohatě to stačí. http://gpprague.cz/eshop/plastovy-sklonomer-bmi-p-813.html
Re: 3D master 2010 Pavel Kefurt venca.nejdek (28.07.2010 21:43:27): Nadhera , fakt parada Kdo byl v Kromclu od začátku, tak sám ví Luxusní zážitek
Re: 600 E-heli hmotnosti Hurvinek (28.07.2010 22:26:05): cca 1550g , ale je to T600N .Úplně prázdná i bez listů , jen nadrz je tam navic.
Re: 600 E-heli hmotnosti Hurvinek (28.07.2010 22:26:05): Moje T600 letovka cca 3,6 1020g baterky 45g CastleBEC pro 3x S9451 + LTS-6100 Microbeast Scorpion HK4025-740 Esc: ACE-BLC56 Rx: AR7000 Bohužel holý drak jsem nevážíl ale je to relativně těžké, Určitě by se na ocasu dalo hodně ušetřit.
600 E-heli hmotnosti Nemáte někdo zváženou jakoukoliv 600 elektriku jen holý drak bez veškerého vybavení a listů (s kabinou )??
Re: 3D master 2010 Pavel Kefurt timo (28.07.2010 14:53:27): Luxusní
Re: 3D master 2010 Pavel Kefurt timo (28.07.2010 14:53:27): špička |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
© 2010 Ludvík Novotný | ||